Blog

RSS

“Les Bones Pràctiques en la gestió del patrimoni”

28-10-2021


“Les Bones Pràctiques en la gestió del patrimoni”
En la tardor de l'any 2019, durant un cap de setmana, Elx es va convertir en el municipi dels patrimonis valencians. El motiu va ser el desé aniversari del reconeixement atorgat per la UNESCO al Projecte Educatiu-Museístic desenvolupat a Puçol des de fa cinquanta anys.

 

Al llarg d'aquestes celebracions -que van omplir els carrers de tamboradas, de personatges d'època modernista, de falles, de muixerangas, de música del Misteri…-, el Centre de Congressos Ciutat d’Elx va acollir la Trobada de Patrimoni Mundial. Aquesta jornada va reunir membres del Ministeri de Cultura i Esport, als altres dos patrimonis -a més de Puçol- inclosos en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial i a representants de tots els patrimonis valencians.

 

Hem hagut d'esperar dos anys perquè el llibre d'actes d'aqueixa Trobada vera la llum. Ningú s'esperava que una pandèmia ens obligara a estar aïllats i aïllades a casa, que els museus hagueren de tancar per precaució sanitària o que les visites escolars -manteniment de pes en el funcionament quotidià del Museu Escolar de Puçol- es cancel·laren durant dos cursos... Però hui per fi podem dir, i amb molta il·lusió, que aquesta publicació és una realitat.

 

“Les Bones Pràctiques en la gestió del patrimoni” recull les intervencions de els/as ponents, que van parlar sobre la salvaguarda i gestió dels seus respectius patrimonis, sobre la mateixa Convenció per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial i dels Plans Nacionals de Patrimoni Cultural.

 

L'índex del llibre, que segueix l'ordre de les ponències de 2019, és el següent:

 

- Pròleg. Luis Pablo Martínez Sanmartín.

 

- Introducció. Rafael Martínez García i Marian Tristán Richarte.

 

- La convenció per a la Salvaguarda de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO i el Registre de Bones Pràctiques. María Agúndez Lería.

 

- Experiències espanyoles inscrites en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial:

 



  • Algunes bones pràctiques desenvolupades a l'empara dels plans nacionals de patrimoni cultural. Carmen Caro Jaureguialzo.

  • De la tradició a la innovació. Isidoro Gordillo Mesa.

  • La calç de Morón, projecte transfronterer de bones pràctiques de salvaguarda en Turkana, Àfrica. Manuel Gil Ortiz.

  • Inventariar el Patrimoni Cultural Immaterial: eines per a fer front a una necessitat ineludible (Montseny, Barcelona). Lluís Garcia Petit.

  • Presentació del Projecte Educatiu-Museístic del col·legi de Puçol. Rafael Martínez García i Isabel Picó Ledesma.



- Les Bones Pràctiques en la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Tangible reconegut per la UNESCO en la Comunitat Valenciana:

 



  • La Llotja dels Mercaders de València. Arturo Zaragoza Català.

  • L'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani en la Península Ibèrica (ARAMPI), Comunitat Valenciana. José Antonio López Mira.

  • El Palmerar d'Elx: paisatge cultural agrícola relicto. La participació social en la gestió del patrimoni tangible. Gregorio Alemañ García.



- Les Bones Pràctiques en la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Intangible reconegut per la UNESCO en la Comunitat Valenciana:

 



  • La Festa o Misteri d’Elx. Joan Castaño García.

  • Tribunal de les Aigües de la Vega de València. Cap a les Bones Pràctiques de Gestió Patrimonial. Javier Pastor Madalena.

  • La festa de “la Mare de Dèu de la Salut” d'Algemesí. Julio Blasco Nácher.

  • La festa de les Falles de València. Gil-Manuel Hernández i Martí.

  • Coneixements i tècniques de l'art de construir murs en pedra seca. Francesc Xavier Martín Noguera.

  • Les Tamboradas, rituals de tocs de tambor. “Que sonen els tambors de pau per tot el món”. Agustí Ferrer Clari.

  • Projecte Educatiu-Museístic de Puçol. José Aniorte Pérez i Marian Tristán Richarte.



- Conclusions. Rafael Martínez García i Marian Tristán Richarte.

 

Aquestes actes han pogut editar-se gràcies a la dotació econòmica de 3.469,05 € per part de l'Excma. Diputació Provincial d'Alacant, adjudicació derivada de la subvenció d'aquest exercici destinada a entitats sense fi de lucre de la província per a la realització d'activitats culturals.

 

El llibre físic estarà disponible en les instal·lacions del Museu Escolar, el pdf de la publicació pot visualitzar-se en www.museopusol.com/media/descargas/77.pdf.

 

Autora: Marian Tristán, coordinadora del Museu Escolar.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top